Guatemala Flor Del Rosario
Don Horst Spitzkes bosatte sig i Guatemala 1961. Då köpte han Flor del Rosario, en frodig gård i Cobán, huvudstaden i norra departementet Alta Verapaz, Guatemala. Ursprungligen kommer Horst Spitzkes från Tyskland, men i Guatemala upptäckte han en passion som kan att förändra hans liv. Då han köpte gården, i mitten av Cobáns fantastiska regnskog, var tanken att låta nötkreatur beta på landet. Men det visade sig i slutändan att marken var för bran, istället började han odla kaffe – något som visade sig bli en framgångshistoria.
Gårdens namn Flor Del Rosario översätts till The Flower of Rose garden, och den mångfald av flora och fauna som finns på gården ger gården skäl för sitt namn.
Då han började med sin kaffeodling gick han in för att lära sig allt med samma noggrannhet, passion och uppmärksamhet på detaljer som gjorde honom till en framgångsrik ingenjör i sitt tidigare liv i Tyskland. Det förklarar idag framgången med hans kaffe.
Han planterade kaffe på gården först 1988 men redan 2002 blev hans kaffe utnämnt till ett av Guatemalas finaste. Gårdens namn Flor Del Rosario översätts till The Flower of rose garden, och med den mångfalden av flora och fauna som finns på gården, så som orkidéer, kardemumor och Monja Blanca – Guatemalas nationella blomma, ger gården skäl för sitt namn.
Gården är över 500 hektar stor och ligger på en höjd av 1200-1500 meter över havet. Runt 150 hektar används till kaffe, resten är naturlig skog, och hela gårdsområdet är mycket välskött och hålls nära naturen. Det mest älskade attraktionen på gården är dess vattenfall med flera våningar La Cascad.
Skönheten i Horst Spitzkes kaffe skiljer sig inte från hans gård. Detta kaffe kommer från en region som är känd för sin tropiska regnskog, dess inhemska förflutna och dess underbara kaffe. Horst Spitzkes formar och moderniserar kontinuerligt alla områden av kaffeproduktionen med sin tekniska kunskap: från kaffeträdet till exporthamnen. Guatemala är generellt sett ett utmärkt kaffeland. Gång på gång lyckas landets odlare utmärka sig i internationella tävlingar. Guatemala är världens tionde största kaffeproducent, som svarar till ca 2,5% av världsandelen. I Guatemala odlar man både arabica och robusta, varav ca 98% av den samlade skörden är arabica, fördelat på typerna Caturra, Catuai, Typica, Maragopipe och Pache.
Vårat Sågverkskaffe – Rödestrand har rostade bönor från Flor Del Rosario. Ett fruktigt kaffe med smak av karamell och mörk choklad, och rund fyllig kopp.
Sågverkskaffe – Rödestrand | |
---|---|
Region |
San Cristóbal Verapaz, Guatemala |
Farm |
Flor Del Rosario |
Odlad | 1600 möh |
Process | Tvättad, sol-och maskintorkad |
Böna | Arabica |
Guatemala Flor Del Rosario
Don Horst Spitzkes bosatte sig i Guatemala 1961. Då köpte han Flor del Rosario, en frodig gård i Cobán, huvudstaden i norra departementet Alta Verapaz, Guatemala. Ursprungligen kommer Horst Spitzkes från Tyskland, men i Guatemala upptäckte han en passion som kan att förändra hans liv. Då han köpte gården, i mitten av Cobáns fantastiska regnskog, var tanken att låta nötkreatur beta på landet. Men det visade sig i slutändan att marken var för bran, istället började han odla kaffe – något som visade sig bli en framgångshistoria.
Gårdens namn Flor Del Rosario översätts till The Flower of Rose garden, och den mångfald av flora och fauna som finns på gården ger gården skäl för sitt namn.
Då han började med sin kaffeodling gick han in för att lära sig allt med samma noggrannhet, passion och uppmärksamhet på detaljer som gjorde honom till en framgångsrik ingenjör i sitt tidigare liv i Tyskland. Det förklarar idag framgången med hans kaffe.
CAUFUL arbetar ständigt för att förbättra sin kvalitet och genomgick nyligen en intensiv föryngring av den delade gården. Bland annat beskars träd. Detta innebär att produktionen tillfälligt sänkts härifrån
– i år förväntar de sig producera 5 000 till 6 000 påsar bönor, jämfört med sina vanliga 12 000 påsar. Detta är dock en kortsiktigt produktionsminskning, och föryngringen kommer såklart att hjälpa till med produktion och kvalitet i framtiden. Men med andra ord – ett kaffe från CAUFUL är lite extra exklusivt just nu!
Kaffebönan är en skuggodlad Arabica, som odlats mellan 1000-1.500 meter. De kaffebär som odlas i skuggan på högre höjder tar längre tid att mogna, och en långsammare utveckling v kaffebäret gör
i sin tur att fler smaker hinner smälta in i bönan.
Kaffe härifrån torkas, antingen naturligt i solen eller i någon av de två mekaska de-pulper som kopperativet äger tillsammans. Kaffebäret torkas med kaffefrukten kvar på växten, detta håller bönan innesluten
i bäret längre, vilket skapar ett mer fruktigt och fylligare kaffe.
Bönor från CAUFUL kooperativet är en kombination av tre typer Arabica-bönor: Lempira, Parainema och Catuai. Dessa bönor – som är mindre vanliga än andra Arabica-typer – kombinerade för att skapa en chokladsmak och sötma i detta kaffe.
Gården är UTZ-certifierat, vilket står för ett hållbart jordbruk och bättre möjligheter för jordbrukare, deras familjer och vår planet.
Gården är även ekologiskt rättvisemärkt. Det visar att produkten är i full överensstämmelse med de villkor och bestämmelser som fastställts av den Europeiska Unionen för ekologiskt jordbruk.
Vårat Sågverkskaffe – Rödestrand har rostade bönor från Flor Del Rosario. Ett fruktigt kaffe med smak av karamell och mörk choklad, och rund fyllig kopp.
Sågverkskaffe – Rödestrand | |
---|---|
Region |
San Cristóbal Verapaz, Guatemala |
Farm |
Flor Del Rosario |
Odlad | 1600 möh |
Process | Tvättad, sol-och maskintorkad |
Böna | Arabica |